Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A legszükségesebb gyógyszerek

2012.12.14

A legszükségesebb gyógyszerek

A házi patika mind a lótartó, mind az állományt kezelô állatorvos számára fontos. Ha az istállóban van jól felszerelt házi patika - amit használni is tudnak - az megnyugtató a lótulajdonos számára, hiszen addig is tud segíteni a lován, míg az állatorvos megérkezik. De hasznos az állatorvosnak is, hiszen tudja, hogy a ló az ô megérkezéséig a tulajdonostól elvárható leggondosabb ellátásban részesül.

A házi patikával kapcsolatban a legfontosabb alapelv az, hogy a házi patika természetesen nem helyettesíti az állatorvost. Azt gondolom, ezt nem kell megmagyarázni.

A másik fontos alapelv, hogy a házi patikában elhelyezett gyógyszereket és egyebeket használni is tudni kell. Szakszeru összeállítása az állatorvos feladata, így az is, hogy a használatát elmagyarázza. Másrészt ez azért is állatorvosi feladat, mert a házi patikában lévô gyógyszerek többsége receptköteles, így azokat csak az állatorvos vásárolhatja meg, illetve csak vény ellenében adják ki.

Általában csak olyan egyszeruen használható gyógyszerek, fertôtlenítôk stb. kerülnek be, amelyek használatát nem lehet "elrontani", pontosabban nem lehet vele kárt okozni.

A házi patika szakszeru használatához hozzátartozik az is, hogy tudnunk kell, mikor kell állatorvost hívni.

Milyen szabályok vonatkoznak a házi patikára?

A házi patikát egy zárható szekrényben, dobozban stb. kell elhelyezni, minden érintett által megközelíthetô helyen.
Fontos, hogy a gyógyszereket száraz, huvös helyen tároljuk, tehát ne legyenek kitéve fagynak, tuzô napsütésnek vagy nedvességnek.
A házi patikához csak az férjen hozzá, aki arra illetékes, de ô bármikor. Ellenôrizzük rendszeresen, és ha elfogyott valami, azt azonnal pótolni kell.
Figyeljünk arra, hogy a házi patikában lévô gyógyszereknek, kötszereknek van felhasználhatósági határuk, ún. lejárati idejük. A lejárt szereket ne használjuk fel, vagy kérjük ki állatorvosunk tanácsát.
A gyógyszereket nem elég beszerezni, tudni kell használni is.
A házi patika fontos része néhány telefonszám is. Célszeru a kezelô állatorvos(ok), a hatósági állatorvos, a patkolókovács és a lótulajdonosok elérhetôségeit összegyujteni, mert sosem lehet tudni, mikor van rájuk szükség.
Azt javaslom, hogy a házi patika mellett minden istállóban legyen néhány doboz gyorstapasz a kisebb sérülések ellátására és egy szabványos elsôsegély csomag is, mert szükség lehet rá.

Mibôl álljon a házi patika?

Erre tulajdonképpen az a legjobb válasz, hogy "ahány ház, annyi (állatorvosi) szokás". A továbbiakban én az általam fontosnak ítélt gyógyszereket említem meg, rövid magyarázatot fuzve a használatukhoz.

Kötszerek és egyebek:
o vatta, rugalmas pólya (fásli) , steril mull lap 10 x 10 cm,
o ragtapasz,
o olló, amit semmi másra nem használnak,
o EH- (egyszer használatos) kesztyu.

Ezekre a kisebb sérülések ellátásánál van szükségünk. Fontos, hogy az itt lévô ollót ne szennyezzük be semmivel, tehát másra ne használjuk. A sebekkel közvetlenül csak a steril mull lap érintkezhet, a vatta és a fásli csak a kötések rögzítésére szolgál. Az EH-kesztyu azét jó ha van, mert elôfordulhat, hogy szennyezett sebhez kell nyúlni, és ennek használatával magunkat is védjük az esetleges fertôzésektôl.

Fertôtlenítôszerek:
Betadine oldat
A Betadine oldat - véleményem szerint- az egyik legjobb és legtöbb célra használható fertôtlenítôszer. Elsôsorban a bôrfelület, nyálkahártyák és a bôrfelületi sérülések fertôtlenítésére használjuk. Nagy elônye, hogy nem csíp és használható akár a szerszámokon (pl nyeregalátétek, kötôfékek) lévô gombák eltávolítására is.

Sebkezelô szerek:
o Mikulitz-kenôcs (Unguentum Mikutitzi FoNoVet),
o Novugen gel,
o Sebspray (pl. Aureomycin, Orondo, Alamycin , Tetravet blue spray stb.),
o Vulketan kenôcs,
o Pana Veyxal kenôcs/spray.

Ezen készítmények mindegyike receptköteles. Ezeknek a használatáról csak annyit, hogy a Mikulitz-kenôcs kisebb hámsérülések helyi kezelésére, valamint már gyógyulóban lévô nagyobb, vagy mélyebb bôrsebek kezelésére alkalmas.

A Novugen gél esôsorban szennyezett, fertôzött sebek kezelésére való.
A sebápoló spray-ket akkor használjuk, ha pl. egy sérülésnél meg akarjuk akadályozni annak elfertôzôdését, ha a seb gennyesedik, vagy erôsen váladékozik.

Az említett szereken kívül vannak még olyan nagyon jó, kombinált készítmények (pl a Vulketan kenôcs, Pana Veyxal kenôcs és/vagy spray), amelyek a rosszul gyógyuló sebek, esetleg túlsarjadzó sebek kezelésére alkalmasak.

Ha már a sebekrôl beszélünk, akkor hadd adjak egy jó tanácsot minden lótartó számára! Igaz, hogy minden seb önmagától is úgy-ahogy begyógyul, de mivel nem mindegy, hogy hogyan, ezért a sebgyógyulást ne bízzuk a véletlenre, hanem kezeljük (kezeltessük) a sebeket megfelelôen. A ló értékes állat, amin egy hatalmas vagy csúnya seb komoly értékcsökkentô tényezô lehet. Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan sebek, amelyek elhelyezkedésük miatt funkciózavart, például sántaságot okozhatnak. Elôfordulhat az is, hogy egy seb szakszeru kezelés hiányában egyáltalán nem gyógyul be, mint pl. a marsipoly.

Melyek a sebellátás alapszabályai?

1. Ha a sérülés nem súlyos, nem vérzik erôsen, felületes, nem ért csontot és nem fertôzött, akkor általában "házilag" is ellátható.

2. Az alábbi veszélyes sérülések azonnali állatorvosi ellátást igényelnek:
o fejen, és a szem körül történt sérülések,
o péra körüli sérülések,
o erôsen vérzô sebek,
o erôsen szennyezett sebek,
o szakított, zúzódott sebek,
o mély, szúrt sebek (itt a TETANUS veszélye is fennáll!!!),
o a pata sérülései,
o ha a sebbel együtt a ló általános állapota rosszabbodik, belázasodik.

3. A sebek ellátása általában tisztításból, a sebek kimosásából, és ha lehetséges - híg Betadin oldattal történô - fertôtlenítésébôl áll.

Ha az így ellátott seb mégis beduzzad vagy erôsen váladékozik, esetleg a ló belázasodik, azonnal állatorvost kell hívni.
Ha a seb már beszáradt, akkor a további kezelése a fent említett hámosító kenôcsökkel történhet, ezek az újra növô szôr növekedését is gyorsítják. A sebet a hámosító kenôcsökkel naponta minimum két alkalommal kell bekenni.

Mivel kezelhetjük a gombás bôrgyulladásokat?

o Hexiderm oldat
o Imaverol oldat
o Penochrom oldat

A gombás bôrgyulladások kezelésére szolgáló készítmények (pl. az Imaverol oldat, a Hexiderm oldat, a Penochron N oldat) szintén receptkötelesek. Fontos tudni, hogy az Imaverol csak a bôrgombát pusztítja el, míg a másik két készítmény az ún. kevert gombás és baktériumos bôrgyulladások kezelésére is alkalmas. Ne feledjük el, hogy a gombás bôrbetegségek kezelése hosszabb ideig, akár hetekig is eltarthat.

Milyen nyugtatószereket használhatunk?
o Sedalin paszta

A Sedalin paszta nagyon könnyen, szájon át alkalmazható enyhe nyugtatószer, melyre gyakran szükség lehet lószállításnál vagy körmölésnél. Jó tudni, hogy hatása csak hosszabb idô múltán (10-30 perc) jelentkezik, de a dózistól függôen hosszabb ideig, akár órákig fennáll. Szintén receptköteles.

Milyen szereket használhatunk a duzzanatok, rúgások kezelése?
o Permammas emulzió,
o Jódkáli kenôcs,
o Percutin,
o Dexamethason in DMSO oldat,
o DMSO-Cortexilar oldat.

A csontot, illetve ízületet nem érintô elváltozások kezelésére pl. Permammas emulziót vagy jódkáli kenôcsöt (Unguentum Kalii iodati cum Iodo FoNoVet) használhatunk.

Ízületi problémák és csontkinövések kezelésére (szigorúan csak állatorvosi utasításra) pl. Percutin, Dexamethason in DMSO oldat, DMSO-Cortexilar oldat stb. alkalmazható.

A duzzanatok és rúgások esetén, annak elbírálásához, hogy mi is az elváltozás lényege, mennyire súlyos dologról van szó, nagyon sok tapasztalat szükséges. Ezért ilyen esetekben mindig hívjunk állatorvost. Ugyanez vonatkozik az ízületeket és a csontokat ért sérülésekre is!
A ló csontozata, fôleg a végtagok, a csípô csontjai (mivel itt a csont felett szinte semmi izomzat sincs, ami védené) nagyon érzékenyek az ôket ért ütésekre és nagyon gyakran reagálnak úgy, hogy csontkinövések képzôdnek rajtuk. Véleményem szerint a csontkinövéseket mindig komolyan kell venni, mert a csontkinövés soha nincs "jó helyen".

Vannak olyan csontkinövések, amelyek kialakulásukkor biztosan sántaságot okoznak, de vannak olyanok is, amelyek azért veszélyesek, mert kialakulásuk után minden apró ütésre, sérülésre fájdalmasan reagálnak, és így okoznak kellemetlenségeket. Mindezek mellett a csontkinövés komoly esztétikai probléma is lehet. Ezért azt javaslom, hogy minden, a ló végtagcsontjain lévô sérülést vegyünk komolyan és tekintsük úgy, hogy abból nagy valószínuséggel csontkinövés lesz, tehát kezeltessük.

Milyen készítmények használhatók a kötôhártya-gyulladások kezelésére?

o Aureomycin szemkenôcs
o Augensalbe szemkenôcs

A szemet és környékét ne kezeljük magunk, csak ha biztos, hogy a szaruhártya nem sérült. Ha a kötôhártyán gennyes folyás látható, vagy a szem tájéka erôsen beszurôdött vagy a szaruhártya maga nem átlátható, akkor azonnal hívjunk állatorvost.

Fontos tudni, hogy a szemkenôcsöket vagy a szemcseppeket naponta minimum kétszer alkalmazni kell. A szemkenôcs vagy szemcseppek felvitele a kötôhártyára, maga kezelés gyakorlott mozdulatokat igényel, ezért kérjük meg állatorvosunkat, hogy mutassa ezt meg.

Egyéb:
o Hômérô
Az istállóban érdemes hômérôt is tartani. A legpraktikusabb digitális hômérôt beszerezni, mert azzal a lónál nem éppen veszélytelen "lázmérés" gyorsan elvégezhetô.
A házi patika része lehet olyan injekció is, amelyet kólika esetén a tulajdonos, vagy arra kiképzett személy a lónak be tud adni.
Arról, hogy a tulajdonos adjon-e injekciót az állatorvos megérkezéséig vagy sem, és ha igen, akkor mit, megoszlanak a vélemények. Ennek eldöntése a kezelô állatorvos dolga és felelôssége.
Erre is igaz a mondás: "mindenki másképp csinálja."

                                                           

                                                             *