Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lóismeret

Hány lófajta van a világon?

 

A világon ma már több száz lófajtát tartanak nyilván, ezeket azonban sokszor nem lehet küllemük alapján egyértelműen elkülöníteni egymástól. A lovak tenyésztésében mindig a használhatóság volt az elsődleges szempont, így a küllemi tulajdonságok elbírálását, megítélését többnyire csak a használat határozta meg.

Vannak olyan fajták – mint például az angol telivér vagy az arab telivér-, amelyek törzskönyve zárt, így ma már csak az e fajta méneskönyvében már szereplő egyedek utódai tekinthetők szintén a fajtába tartozónak. A lófajták másik része azonban ma is nyitott törzskönyvű, azaz bizonyos egyéb fajtákkal keresztezhető, így javítva tulajdonságaikat.

Az, hogy az egyes lófajták jellegükben bizonyos típusba sorolhatók, inkább jellemző, mint az egyes fajták külleme, hiszen elég csak Németország különböző sportlófajtáira gondolnunk, első ránézésre szinte nem lehet különbséget tenni mondjuk egy holsteini és egy hannoveri sportló között. A modern lófajták legtöbbje folyamatosan változik az aktuális követelmények, az igénybevétel és sokszor a divat szerint is, így nem csoda, ha néhány évtized alatt egy-egy fajta külleme és tulajdonságai jelentős változáson mennek át.

 

 

 

Melyik a világ legkisebb lófajtája?

 


 

A világ legkisebb lófajtája az argentin miniló, a falabella, amelynek marmagassága felnőtt korában sem haladja meg a 70-75 cm-t, vagyis nem nagyobb, mint egy nagytestű kutya. Argentínában, egy Buenos Aires melletti farmon tenyésztették ki, elsősorban shetlandi pónikból. Tenyésztésekor a legszigorúbb szelekciós szempont az volt, hogy csak a rendkívül kis növésű egyedeket tenyésszék tovább. Kizárólag házi kedvencként tartják, gazdáik néha úgy sétáltatják kötőféken ezeket a minilovakat, mintha kutyát sétáltatnának. Minden színben tenyésztik, legkeresettebbek a párductarka színű egyedek. A falabella rendkívül drága, és persze minél kisebb, annál különlegesebb és annál értékesebb.

A fajta kialakítói féltve őrzik a falabella kitenyésztésének titkát, így csak találgatni lehet, hogy a shetland pónin kívül még milyen fajtákat használtak előállításához. Mivel az argentin miniló küllemében inkább egy félvér ló kicsinyített másának tűnik, és nem annyira pónira hasonlít, feltételezhető, hogy arab vér is csörgedezik az ereiben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitől melegvérű?

 

 

A melegvérű fajták egyedei általában kisebb termetűek, finomabb testfelépítésűek és csontozatúak, mint hidegvérű társaik, vérmérsékletük is élénkebb. A melegvérű fajták közé tartoznak a különféle sportlófajták, mint pl. a holsteini, hannoveri, de ide tartozik az arab vagy az angol telivér is. A melegvérű fajták egyedei általában lovaglásra és fogatolásra egyaránt alkalmasak, testfelépítésükből adódóan azonban inkább kitartóak, mint erősek, tehát fogatban is nem annyira a nehéz terhet húzására, inkább hosszabb távok megtételére használják őket.

 

 

hannoveri

Miért póni a póni?

 

A póni névről első hallásra mindenkinek egy aprócska ló jut az eszébe, hiszen azért póni a póni, mert kisebb egy normál méretű lónál. Ez azonban túl egyszerű megközelítés, hiszen a pónikat méretükön túl – póni az a ló, amelynek marmagassága nem haladja meg a 148 cm-t – egyéb tulajdonságaik is megkülönböztetik a nagylovaktól.

Pónifajták azokon a területeken alakultak ki, ahol zordak voltak az időjárási körülmények, kevés és nehezen megszerezhető a táplálék, és többnyire viszonylag zárt közösségben - például egy szigeten – éltek a lovak, ami erős beltenyésztettséget is eredményezett. A nehéz körülmények és az életben maradásért folytatott küzdelem a pónikat rendkívüli módon megedzette. Általában a pónifajtákra jellemző ma is, hogy erős, ellenálló szervezetűek, jól bírják a rideg tartási körülményeket, nem igényesek a takarmányozásra és ellenállóak a betegségekkel szemben is. Kis méretük lehetővé teszi, hogy gyerekek is lovagolhassák őket, illetve több fajtát régebben munkalóként alkalmaztak olyan helyeken, ahol épp a kis termet volt a lényeg – például a bányákban.

 

 

haflingi

 

 


fjord póni

 

 

 

 

Melyik a legnagyobb?

 

 

 

A világ legnagyobb testű lófajtája az angliai shire. A shire marmagassága elérheti akár a két métert, és nem ritkák az 1200 kg-os egyedek sem. Hatalmas mérete ellenére a shire rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott és könnyen kezelhető, már-már „birkatürelmű” fajta.

 

 A shire ősei a középkori Angliában a lovagi tornák és a háborúk fontos szereplői voltak, hiszen hatalmas testtömegük és teherbírásuk lehetővé tette, hogy elbírják a lovagok teljes páncélzatát, amely a lovassal együtt néha 150-200 kg-ot is nyomott. A méretek további növelésére a kontinensről vittek Angliába lovakat, elsősorban nehéz testű flamandokat. A shire tenyésztése főképp a közép-angliai grófságokban, Derbyshire, Liecestershire és Staffordshire területén folyt, innen ered a shire név is, ami megyét jelent.

A shire színe általában pej, sokszor nagy jegyekkel a fejen és a lábakon, sőt néha még a hason is. Jellemző a fajtára az erős bokaszőrzet, amely igen jól mutat a hatalmas paták fölött. Óriási méretei ellenére a shire nem kelt igazán durva benyomást, lábai viszonylag hosszúak, agy nem túl zömök, inkább arányos testűnek mondható.

 

 

 

 

 

Melyik a leggyorsabb?

 

A világ leggyorsabb lovai az angol telivérek, hiszen ezeket a lovakat évszázadokon át a gyorsaságra és a kimagasló állóképességre tenyésztették. Mára az angol telivérek a galoppversenyek szinte egyeduralkodó szereplői, néhány versenyfélvértől eltekintve – melyek szintén nagyrészt telivér ősöktől származnak, de nem tiszta angol telivérek – egyetlen lófajta egyedei sem tudják gyorsaságban felvenni a versenyt velük. Őseik a Nagy-Britanniában élő kelta galloway lovak, amelyek már a római időkben híresek voltak gyorsaságukról és kiváló állóképességükről. A galloway kancákat kezdetben ibériai, később keleti ménekkel fedeztették, de a méneken kívül később kancákat is importáltak, ezek közül is leghíresebb volt a negyven kancából álló királyi ménes, a Royal Mares.

Az angol telivér fajta létezését hivatalosan 1793-tól, az első General Stud Book megjelenésétől számíthatjuk, bár a három legjelentősebb alapíró mén, Beerly’s Turk, Darley Arabian, Godolphin Arabian még a XVII. Század végén illetve a XVIII. Század elején érkezett a szigetországba.

Az angol telivérek akkoriban persze nemcsak a lóversenypályákon, hanem katonai szolgálatban is szerepeltek. Az igazi áttörést az 1815-ös waterlooi csata jelentette, ahol az angolok terepen kiképzett, gyors, fordulékony, finom lovai fényes győzelmet arattak a napóleoni seregek nehezebb testű, közelharcra kiképzett spanyol lovai fölött. Ezzel megkezdődött az angol telivérnek, mint fajtanemesítőnek világraszóló karrierje.

Napjainkban ezek a gyors lovak szerencsére nem a csatamezőkön, hanem a lóversenypályákon kamatoztathatják tudásukat. A versenypályáról lekerülő telivérek egy része pedig később a lovassportok különféle ágaiban – elsősorban díjugratásban és militaryban – versenyez tovább.

 

 

Melyik a világ legnépszerűbb lófajtája?

 

 

Bár a világ összes lófajtája közül talán az angol telivérről lehet a legtöbbet hallani, a szám szerint legnépesebb fajta mégis a quarter horse. A quarter horse az amerikai marhapásztorok, a cowboyok nélkülözhetetlen segítőtársa volt a hatalmas csordák mellett, de a marhaterelésen kívül használták igavonásra, könnyű fogatos munkákra és nyereg alatt nagy távolságok megtételére is. Nevét onnan kapta, hogy negyedmérföldes távon (quarter = negyed) rendezett gyorsasági versenyeken ezek a lovak verhetetlennek bizonyultak.

A quarterek hihetetlen ösztönnel terelik a marhákat, a lovasnak szinte irányítania sem kell a lovat. Gyorsaságunkat, robbanékonyságukat, helyből gyorsulásukat, és csúszó, szinte „ülve” megállásukat, a sliding stopot rendívül erős farizmaiknak köszönhetik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitől telivér a telivér?

 

 

Két olyan lófajta van a világon, amelyet „telivér”-nek neveznek: az arab és az angol telivér.

 

A szó jelentése a tiszta vérben tenyésztett fajtát jelenti, vagyis azt, hogy a telivér esetében az egyszer lezárt törzskönyvbe csak olyan ló kerülhet felvételbe, amelynek az ősei az eredeti méneskönyvben szereplő alapállomány valamelyik tagjára vezethetők vissza.

A telivért sosem nemesítik más fajtával, ő maga tölti be a nemesítő szerepét.

Angliában egy James Weatherby nevű szakember 1793-ban könyvet jelentetett meg mindazon lovak származásáról, melyek az angol versenypályákon jelentős eredményeket értek el. A General Stud Book első kötetében 237 kanca és 169 mén szerepelt.

 

A törzskönyvet ekkor lezárták, így minden ami angol telivér e kancák és mének valamelyikének leszármazottja, és a General Stud Bookot, azaz a méneskönyvet máig is minden évben a Weatherby család adja ki.

 

 

A világ másik „telivérje” az arab telivér. Az arab ló története közel ötezer éves múltra tekint vissza, a nemesítés fellendülése pedig egyidős a muzulmán vallás kialakulásával. Mohamed próféta a hívek kötelességévé tette nemcsak a lovak szeretetét, hanem nemesítését is. A hívek között is a Nedzsid-fennsíkon élő beduin törzsek, a wahabiták fejlesztették legmagasabb szintre az arab ló tenyésztését. Éppen ezért sokáig csak az innen származó lovakat tekintették „igazi” arabnak.

 

 A legutóbbi századokban azután számos ló került hadizsákmányként a világ különböző tájaira, a wahabiták legértékesebb lovaiból pedig Egyiptomban megalakult az El Zaharaa ménes.

 

Az 1967-ben megalapított WAHO (World Arabian Horse Organization), az arab lovat tenyésztők világszövetsége pedig csak azt a lovat tekinti arab telivérnek, amelynek minden őse Arábiából származik, és a WAHO által elismert valamely törzskönyvben regisztrált

 

 

 

 

 

 

Mitől hidegvérű a ló?

 

 

A melegvérű és a hidegvérű fajták megkülönböztetésének alapja természetesen nem szó szerint értendő, azaz nem az ereikben keringő vér hőmérséklete, hanem legjellemzőbb tulajdonságaik alapján kapták ezt az elnevezést.

 

 A „hidegvérű” az ide sorolható fajták vérmérsékletére utal, ugyanis általában nyugodtabbak, lomhábbak melegvérű társaiknál. De küllemükben is sok a különbség.

A hidegvérű fajták tömegesebbek, nagyobbak, erős csontozatúak.

Legtöbbjüknél erős bokaszőrzet található, és még szőrzetük – elsősorban sörényük és farkuk – is dúsabb, erősebb szálú, mint a finomabb testfelépítésű melegvérű lovaké.

 

A hidegvérű fajtákat általában nehezebb munkára, nagy terhek húzására, valamint mezőgazdasági munkákhoz használják.

 

Munkabírásukat inkább a nagy erőkifejtés, nem pedig a kitartás és az állóképesség jellemzi.

A középkorban sok hidegvérű jellegű lovat lovagoltak, mivel a páncélos lovagok nehéz, sokszor több száz kilogrammos felszerelését egy finomabb ló el sem bírta volna, és jó néhány mai hátaslófajta ősei között is találunk hidegvérűeket.

 

A hidegvérű fajták többsége a mezőgazdaság gépesítésével elvesztette eredeti jelentőségét, és inkább a tenyésztők lelkesedése, megszállottsága tartja életben őket, nem pedig a használhatóság.

Azokban az országokban, ahol a lóhúst rendszeresen fogyasztják, a hidegvérű fajtákat hústermelésre is tartják és tenyésztik.

 

 

Mi a méneskönyv?

 

A különböző lófajták tenyésztésében a lovak származásának nyomon követésére szolgál a méneskönyv, amelyet általában az adott fajtát tenyésztők egyesülete vezet minden országban. A méneskönyv tartalmazza a fajtába tartozó minden egyes regisztrált egyed származását egy egyedi azonosító adatait.

Az egyes fajták törzskönyvezésére nem egyforma szemlélet szerint zajlik. A zárt törzskönyvű fajták esetében minden egyed csak a fajta első méneskönyvében megtalálható kanca és mén leszármazottja lehet. Más esetekben, pl. számos félvérfajtánál, a tenyésztők a fajta nemesítése céljából más fajtába tartozó egyedeket is felhasználnak a tenyésztésben. Ilyenkor a javításra alkalmazott mén nem, utódai azonban szerepelnek a fajta törzskönyvében.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Any flavoured electrode bronchoconstriction, strongly persist.

acfgucevifuj,2019.06.29 07:49

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Buy Prednisone[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Online</a> aav.roby.mindentalovakert.eoldal.hu.xvr.wp http://mewkid.net/buy-prednisone/

Moulding faulty slurring headaches symptom, drooling.

ahalaaqodu,2019.06.29 05:42

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> dxz.srax.mindentalovakert.eoldal.hu.khk.dj http://mewkid.net/buy-prednisone/

S gives banding arches cephalosporins, exercising.

oteivivuq,2019.03.19 08:19

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without Dr Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

The obstruct rearrange serenely required?

ivokaye,2019.03.18 05:16

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]23[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

We psychological, cuffs black; antihistamines.

evipeyx,2019.03.18 03:43

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Buy Ropropecia Online Lesoscimi

Lesoscimi,2019.02.28 06:48

Cialis Generico Farmacia Europea Where To Buy Clomid Trusted Site Buy Meloxicam 7.5 Mg [url=http://brandcial.com]cialis without prescription[/url] Cialis Generika In Deutschland Kaufen