Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kantárok

2012.08.14

 

  • Csikókantár: a legelterjedtebb kantárfajta. A használata általános kezdő lovak idomítására, edzéseken, ugró és military versenyeken. A csikókantárok különböző típusait az határozza meg, hogy az orrszíj helye és csatolása hol történik. Ha részeire szedünk egy csikókantárt, a szárakat és az esteleges orrszíjat leszámítva, öt szíj lesz a kezünkben. A többnyire valamilyen díszítéssel, vagy alátéttel ellátott homlokszíj két végén egy-egy „hurok” található, amelybe a tarkó- és az orrszíjtartó szíj kerül. A homlokszíj és a két belefűzött szíj derékszöget zár be egymással, és ezek közé kerül a ló füle – vagyis tulajdonképpen ez tartja meg a kantárt a ló fején. A tarkószíj középső része (ami valóban a tarkóra kerül) a kantár többi részénél szélesebb, és a homlokszíj hurkainak vonalában minkét irányba kétfelé ágazik. Az egyik – a jobb – oldalon egy öt-hat lyukkal ellátott rövidebb csatlékban (vagyis amit a csatba fűzünk) és egy vékonyabb és jóval hosszabb csatos darabban végződik. Az előbbi a jobb pofaszíjat tartja, az utóbbi pedig a torokszíj csatos fele. A másik – a bal- oldal két szára azonos hosszúságú, a vastagabb csatlék a bal pofaszíj, a vékonyabb pedig a torokszíj becsatolására szolgál. A két pofaszíj mindkét vége csatos, de míg a felső egy-egy sima csat (ebbe csatolódik a tarkószíj csatléka), addig az alsó szíj egy önmagába visszatérő csat plusz csatlék rész, ami pedig a zabla karikájának rögzítésére szolgál. Ez lehet hagyományos csat (ekkor kifelé csatolódik) vagy peckes megoldás is (ez esetben a pecek befelé, a ló pofája felé néz, és a varrás esik kívülre). Az eddigi darabokból már egy működőképes kantárt állíthatunk össze, azonban mindezt kiegészíti egy (segéd)orrszíj is. Az orrszíj tartószíjának jobb felét szintén át kell fűzni a homlokszíj hurkain, majd a bal pofaszíj mellett összecsatolni az orrszíj rövidebbik, csatos darabjával.


  • Angol kantár: Az európai lovaglóstílushoz, az angol sportnyereghez hasonló stílusú kantár illik. Furcsán fest, ha a sportnyereghez western stílusú kantár tartozik, vagy épp fordítva. De az „európai” kantárak között is választhatunk különféle típusokból, melyeknek kialakítása, csatolásának módja, de még funkciója is némiképp különbözik egymástól. Az angol orrszíj ugyan némiképp segít rögzíteni, illetve a megfelelő helyen tartani a kantárt, de valódi befolyása nincs a zablára. Ez általában szélesebb, a homlokszíjjal azonos vastagságú, és úgy illik, hogy mintázata, díszítése is harmonizáljon a homlokszíjéval. Az angol orrszíjat mindig  a pofaszíj alá csatoljuk, a zablától mérve jó néhány centiméterrel magasabban a ló fején. Az angol orrszíj elhelyezkedése nagyjából egy jól beállított kötőfék pofarészének elhelyezkedésével azonos.

  • Hannoveri kantár: A hannoveri orrszíj funkciója és ezzel együtt beállítása is más. Ez nemcsak díszítésre és a kantár viszonylagos rögzítésére szolgál, hanem a zablát sem engedi elmozdulni a jobb és a bal oldalon. A hannoveri orrszíjat mindig a szájszöglet és a zabla elé, kívülről csatoljuk, vagyis a ló orrlyukai felől nézve, a sorrend: orrszíj, zablakarika, pofaszíj és szár. A hannoveri orrszíjat az angolnál valamivel szorosabbra is csatoljuk, máskülönben elveszíti eredeti feladatát, és nem tartja a zablakarikát. Csikók futószárazásánál és az idomítás kezdeti szakaszában jobban megfelel a célnak, mint az angol orrszíj, hiszen megakadályozza, hogy „áthúzzuk” a zablát a ló száján. A hannoveri kantáron kis karika alkotta csukló van. Az orrszíj az orrlyukak fölött helyezkedik el, és a zabla alá csatolják. Erősebb szájú lovakhoz jól használható kantártípus, de használatával vigyázni kell, nehogy túl szűkre csatolva akadályozza a ló légzését.

  •  Kombinált kantár: Az angol orrszíj kényelmét és eleganciáját a hannoveri orrszíj funkcionálási előnyeivel ötvözi az úgynevezett kombinált orrszíj. Ez két részből áll: egy hagyományos angol orrszíjból, amely önmagában is használható, valamint egy segédorrszíjból, amelyet az angol orrszíjra e célból varrt kis bujtató tart. A kombinált orrszíj csatolása is értelemszerűen a két altípus ötvözi: az angol orrszíj részt annak megfelelően, míg a segédorrszíjat (amelyet szoktak „svédszíjnak” is nevezni) a hannoverihez hasonlóan a zabla elé csatoljuk. Ennek a típusnak a fő előnye a hannoverivel szemben, hogy tetszés szerin használhatjuk a segédorrszíjjal vagy anélkül, sőt akár azt is megtehetjük, hogy a munka utáni levezető mozgást már a segédorrszíj nélkül végezzük, vagy épp tereplovagláshoz nem csatoljuk ezt fel, csak a lovardai munkához.

  • Mexikói kantár: Első ránézésre a kombinált orrszíjhoz hasonló, mégis más szerkezetű a mexikói orrszíj. Itt is két ágból áll az orrszíj, ezek azonban egymást keresztezve csatolódnak, az orrháton egy bőrből készült kis karika tartja együtt őket, és az áll alatt az egyes szíjak két vége szintén X alakban csatolódik egymáshoz.

  • Nagykantár: Csak tapasztalt lovasoknak ajánlható. Díjlovagló versenyekre való, mivel az a célja, hogy a lovas parancsait a legpontosabban közvetítse az állkapocsra gyakorolt határozott nyomás által. A nagykantáron két zabla van, egy kisebb típusú csikózabla és egy feszítőzabla. A feszítőzablát az álladzólánc rögzíti. Minél hosszabb a feszítőzabla alsó ága, a feszítőág, annál erősebb a zabla hatása. Az álladzóláncnak rá kell simulnia a ló állára. Ha túl feszes, akkor fájdalmasan belevág a ló bőrébe, ha túl laza, akkor nem fejt ki megfelelő hatás.