Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyergek

2012.08.14
  • Univerzális nyereg: Sok lovas számára az univerzális nyereg a legpraktikusabb. Ezek általában rugalmas vázzal készülnek, ahol a rugalmasságot a favázra hosszában felerősített fémlemezek biztosítják. Ezeket használhatjuk ugratáshoz, terepen, de síkon való idomításhoz is.

    

  • Díjlovagló nyereg: Díjlovaglásra, idomítómunkára alkalmas, mély vagy közepesen mély ülésű, elősegítve a ló hátával való minél közelebbi kontaktust. Kifejezett térd- illetve combtámasz segíti a helyes ülést, lábtartást. Erősen hátravett első kápával készül, magas marú lovakra is jól illeszkedik. Alsó hevederes, hosszú felrántókkal.


  •  Díjugrató nyereg:A váz és a markamra kialakítása ugrás közben is tág teret hagy a lapocka mozgásának. Erősen hátravett első kápával készül, magas marú lovakra is jól illeszkedik. A hátsó kápa hagyományos, kerek kialakítású.

 

  • Galopp nyereg: A síkversenyekben használatos nyergek akár 200g könnyűek is lehetnek.

  • Dámanyereg: A ló oldalvást való megülését teszi ehetővé, amikor a lovas mindkét lába a ló egyik oldalán marad, többnyire az oldalsó ülést kedvelő, v. gyakorló hölgyek a ló bal oldalán szeretik tartani a lábukat, így a jobb lábuk, hiszen az esik a ló teste felé, félig fel kerül a ló hátára, a bal lábuk marad a ló teste mellett. Ennek a lábnak a kényelmét egy kengyel biztosítja. Az ülésmódból eredő felhúzott jobb láb biztonságos tartása, kényelmesebb elhelyezése végett a dámanyergek szarvakat "növesztettek", egy, v. ma már általában két kápa kerül a nyereg első felének megközelítően a közepére. Ezen a kápán teszik át a hölgyek a jobb lábukat, s ez a kápa a láb kényelmes és biztonságos tartását teszi lehetővé; ill., ha két kápa van, amit ma már jobban kedvelnek - akkor a jobb láb a két "szarv" közé kerül, s így még szilárdabb ülést tesz lehetővé, még az ugratáshoz is biztonságosabb. A dámanyereg párnázata vastagabb, mint a közönséges lovagló nyeregé. Ülésbőrnek a szarvasbőr az igazán megfelelő, mert az kevésbé csúszik. Az ülés hossza akkor jó, ha van még kb. 5 cm-nyi szabad hely a lovas mögött. Ha ez a távolság hosszabb, az nem baj, de ha rövidebb, komoly problémák adódhatnak belőle, mert ilyenkor a lovas súlya túlzottan lenyomja a nyereg hátulját s ettől a ló háta megsérülhet. Általában egy 160 cm-es hölgynek 40 cm hosszúságú ülés a megfelelő, és minden további +7,5 cm-re, még +2,5 cm-t kell számolni. 


  • Western nyereg: A western nyereg a spanyol hódítók által Amerikába hozott nyergekből alakult ki, alkalmazkodva a cowboyok igényeihez. Ezek kényelmet biztosítanak a hosszabb utazásokhoz. Majd minden lóra fel lehet őket tenni, anélkül hogy tartani kellene a lovak hátának feltörésétől, és fel lehet csatolni a cowboyok összes fontosabb felszerelését.