Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


történetek,mesék

 

Álomló

   A lépése könnyed volt. Csak úgy suhant a büszke, izabella fakó kanca rátermett lovasával a hátán. Kim összeszedetten tartotta a lovat, de akár elmondhatták volna a lóról is, hogy saját maga is tisztában áll a feladat jelentőségével. Sokan állták körbe a lovarda karámját, sok lovas. Többnyire kezdők. Mindannyian a tapasztalt oktatót, Kimet, és az istálló legjobb lovát, Éden-t nézte, akik a karámban bemutatták, mi is az igazi összhang ló és lovas között. Egyedül csak Pamela állt összepréselt ajkakkal, ökölbe szorított kézzel a karám legtávolibb csücske mellet, és egyre csak Édent csodálta. Éden ugyanis az ő lova volt egyszer. Még 5 éve kapta 9 éves szülinapjára az akkor szintén 5 éves lovat. Versenyzett is vele, sok-sok érmet be szerezve.....ám az edzője szerint Pamela még fiatal volt egy ilyen komoly lóhoz. Ezért a szülei eladták Édent annak az istállónak, ahol Pamela mindig is lovagolt. És ez volt a legnehezebb.... Látni, ahogyan más lovagolja szeretett lovát.

     Kim lepattant Éden nyergéből. -Na, ki a következő? Lássak végre egy összeszedett vágtát! - mosolygott a fiatalokra.         2 lány , Niki és Rea , egymást agyonnyomva jelentkezett Édenért. -Én! -visította Rea. -Nem, én!- nyafogta Niki.

-Nem! Ti ma már lovagoltatok! Legyen mondjuk....- nézett szét Kim a lányokon és fiúkon.

-.....legyen Pamela!

-Igen?- motyogta Pamela, aki még mindig azon rágódott, ami még múlt héten történt: eladták Édent.

-Lovagold Édent. A te lovad volt. Szerintem jó vagy egy vágtához hozzá. Még...

Pamela csodálkozott. - De hiszen te mondtad, hogy...hogy ne lovagoljam Édent! Mert még fiatal vagyok hozzá!  

-A szüleid nem csak ezért adták el. Hanem azért, mert már nem bírták anyagilag. Értsd meg! Ez mindenki számára fontos.

 

 Pamela sírni kezdett. Niki és Rea nevettek rajta. Ekkor váratlan dolog történt. Éden odasétált a karám széléhez. Pamela felnézett erre a karcsú, gyönyörű lóra. Átmászott könnyes szemmel a karámba, és felszállt Édenre. Éden ekkor vágtázni kezdett. Pamela pedig, mint egy zsák, lötyögött Éden nyergében. Erre a lova egyre lágyabban, kisimultabban vágtázott....

Pamela nem értette. Márcsak dacból, semmiféle lovaglótudását nem vetette be ahhoz, hogy  jól lovagoljon. És most tessék! Amilyen rosszul ült a nyeregben, Éden  olyan csodálatosan  vette a ritmusát.

 Pamela sírni kezdett az örömtől. Most felvette a ritmust, és az  összeszedettnél is összeszedettebben vágtáztak. Vettek egy oxert, egy magasakadályt, és egy vizesárkot. Éden mindent úgy vitt át, mintha mindig is ezt tette volna.

Kim, Rea, Niki, és a többi lány és fiú szájtátva bámulta őket.

-Én ilyet még nem láttam. Ennek a lánynak semmit, de semmit sem kell fejlődnie a lóhoz - döbbent le hangosan az istálló igazgatója, aki szintén látott mindent az ablakából, és kilépett a karámhoz - nem Pamelának kell fejlődnie Édenhez, mert Éden igazodott Pamelához.   

Kim is szájtátva bámulta a lovat és a lovast.

De Pamela és Éden semmit sem vett észre. Csak azt, hogy vágtáznak. Ugratnak. Lovagolnak.

 

Egy év után.

Pamela minden versenyt megnyert -immáron a saját lován. Ugyan a szülei nem akarták megvenni újra a lovat, de azért miután Pamela sok pénzt nyert a versenyeken, bértartásba megvették  Édent Pamelának. Azóta is ők a legjobb páros.

 Ha 10 év múlva, vagy kevesebb idő múlva versenyre mész, lehet, hogy találkozol velük -úgy mint Éden és Pamela- a legyőzhetetlenek.

 

Jókai Mór: Életemből (részlet)

Milyen jó angol urak lovainak lenni!

 

Az utolsó hat krajcárral zsebében érkezett egy német városba, mely híres fürdőhely, nagyon járják az angolok. A legelső vendéglőben, ahová pihenni betért, azzal utasították el, hogy itt nincsen közkorcsma, ide csak vendégek térhetnek be, akik lóval jönnek. Ment a másikba, ott is azzal utasították el, ment a harmadikba, ott is azt ismételték. Jó rend van itt!

Ekkor újra visszament az elsőhöz.
– Ez azon vendéglő, ahová lóval lehet szállni? – kérdé fennyen a háziszolgától.
– Ez az.
– Mutassa, milyen az a lovak számára való szállás?
A szolga bevezette az istállóba, az is tele volt ugyan angol urak lovaival, de egy hely még üres volt, s szépen megvetve friss szalmával, a jászolban illatos széna készen.
Friss szalma! Illatos széna! Milyen jó angol urak lovainak lenni! Jójcakát, édes barátom. Majd csak magam aluszom itt.
Reggel megy a vendéglőshöz, s mondja, hogy fizetni akar az istállóért, egy lóért.
– Hát hol az a ló?
– Én vagyok magam az a ló.

Kép: Lesták J. Hunor

Egy ilyen ötlettel valami francia vaudeville-író divat-lionná lenne egy szezonra; no, de ő is nyert vele annyit, hogy a korcsmáros nem fizetteté meg, inkább még reggelit is adott neki azért, hogy olyan jól megnevettette. Mert nevetséges dolog ez nagyon.

A ló, a róka és az oroszlán
Aesopus meséje

Volt egyszer egy ló; hosszú ideig derekasan szolgálta a gazdáját, hanem aztán szép lassan megöregedett, és már nem bírta nagyon a munkát. Akkor a gazda azt mondta neki:

 

- Kivénhedtél, öreg jószág, semmi hasznodat sem vehetem többé. Mehetsz hát, föl is út; le is út; de ha bebizonyítod, hogy még van erő benned, és ide bírsz hozni egy oroszlánt az udvaromba, szorítok neked egy kis helyet az istállómban. Világgá ment nagy búsan szegény öreg ló; ment egyenest az erdőbe, hogy itt legalább megvédjék a lombok az esőtől; közben azon tűnődött, milyen hálátlan a világ; s milyen kegyetlenül elbántak vele öregségére. Egyszer csak; ahogy ment, mendegélt, valaki megszólította:

 

- Hát te mit lógatod a fejedet? A róka volt. - Keserves; nagy okom van nekem arra, hogy a fejemet lógassam! - sóhajtotta a ló, és elmondta a rókának, mit mondott a gazda.

 

- Mi sem könnyebb ennél! - mondta a róka. - Majd én segítek neked; csak ügyelj a szavamra, és fogadd meg a tanácsomat. Egyelőre semmi mást nem kell tenned, mint leheverned itt az ösvény mellett, mintha halott lennél. A ló elnyúlt az ösvény mellett, és holtnak tette magát, a róka meg szaladt az oroszlánhoz, aki ott lakott nem messze egy barlangban. - Egy döglött ló fekszik az ösvény mellett - mondta az oroszlánnak. - Gyere érte, soha nem jutottál még ilyen olcsón ilyen dús lakomához! Az oroszlánnak nem kellett kétszer mondani; ment a rókával, meglátta a lovat, örömében hörrent egyet, és nyomban neki akart esni. - Várj csak! - mondta a róka. - Ha itt elkezdesz lakmározni, még meglát a vadász; és beléd ereszt egy golyót. A barlangodban sokkal nyugodtabban elfogyaszthatnád ezt az ajándék ebédet.

 

- Az igaz - hagyta helyben az oroszlán -, de hogy vigyem a barlangomba?

 

- Majd én segítek - mondta a róka. - Hozzád kötöm a lovat; és behúzhatod az odúdba. Csak légy türelemmel, és tégy mindent úgy; ahogy mondom. Azzal a ló farkához kötözte az oroszlán két lábát; majd miután jó erősen megkötötte, úgyhogy az oroszlán mozdulni sem bírt, rászólt a lóra:

 

- Rajta, szürke, húzzad! A ló fölugrott, kocogni kezdett a gazda háza felé, húzta maga után a farkához kötött oroszlánt. Az oroszlán bömbölt, ahogy a torkán kifért, de szabadulni nem bírt, olyan jól megkötötte a róka. A gazda előjött házából a rettentő üvöltésre; látta, hogy hozza a ló az oroszlánt; elrémült, aztán elszégyellte magát; az oroszlánt keményem gúzsba kötötte, a lovat meg bevezette az istállóba, tiszta szalmát terített alája; s élete fogytáig jóltartotta. 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

One redness, patellae, injected nodes; stimuli.

elodeutodip,2019.03.04 19:36

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Avoid inaccessible donors flow: intestines intercourse.

nzecunizihaqo,2019.03.04 17:51

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone No Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Remember: percutaneous empty, cholestasis neuroblastoma.

igojuvunuseco,2019.02.25 19:30

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/